Blog

Onderhoud van een keuken

Een (nieuwe) keuken moet zo lang mogelijk mooie blijven. Onderhoud van een keuken bestaat uit schoonmaken maar soms ook kleine reparaties. dit artikel lees je de beste onderhoudstips voor de bestaande keuken. We laten je ook zien wanneer de keuken écht aan vervanging toe is.

Schoonmaken van de keuken

Het belangrijkste onderhoud bestaat uit een regelmatige schoonmaakbeurt. Hiermee voorkom je vet- en kalkvlekken. Houd rekening met de verschillende materialen. Zo bestaat een keuken vaak uit kunststof, hout, natuursteen, glas, RVS, metaal of andere materialen. Elk materiaal vraagt om een specifieke schoonmaakbeurt. Zo zijn agressieve schoonmaakmiddelen absoluut niet geschikt voor marmer en natuursteen, ook hout kan hier slecht tegen.

Verwijder regelmatig etensresten en vetvlekken. Blijft dit te lang achter, dan kan het oppervlak er vies uit gaan zien. Mogelijk wordt het steeds moeilijker om vetvlekken te verwijderen.

Gebruik voor kwetsbare materialen een speciaal reinigingsmiddel. Dit reinigingsmiddel is vaak bij de supermarkt of de keukenspeciaalzaak verkrijgbaar.

Reparaties aan de keuken

Komt er een nare lucht uit de gootsteen of hangt een keukenkastje los? Kleine reparaties of onderhoud is onmisbaar: hiermee voorkom je dat de kwaliteit van de keuken achteruit gaat. Bij een verstopping van de leiding is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Daarnaast houd je de oorzaak in de gaten, zodat een verstopping niet opnieuw ontstaat. Een loodgieter inhuren is vaak een goed idee: zowel voor het oplossen van een verstopping als lekkages.

Merk je schimmelvorming in de keuken op? In veel gevallen is er sprake van een vochtprobleem. Kijk eens kritisch naar de ventilatie maar ook de aanwezigheid van lekkages.

Geld lenen voor een keuken

Wanneer is de keuken aan vervanging toe? Dit is zeker het geval wanneer de lak of de afwerking van de keukenkastjes/het aanrechtblad loslaat, scheurt of omkrult. Zijn meerdere keukenkastjes zowel van binnen als van buiten defect, ziet de keuken er niet meer mooi uit of is deze sterk verouderde hard (ouderwets)? Dan wordt het tijd voor een nieuwe keuken. Ook bij een aanbouw of uit te bouwen is er vaak behoefte aan een nieuwe keuken.

Voordeel van geld lenen is dat je de keuken in maandelijkse termijnen afbetaalt. Een compleet nieuwe keuken kost tussen de € 8000 en € 25.000. Kun je het zelf niet functioneren? Geld lenen voor een keuken is een goed idee. Mogelijk blijft er geld over voor andere zaken, bijvoorbeeld de inrichting. Je hoeft met een lening namelijk niet te verantwoorden waar je het geld aan uitgeeft.

Let bij het afsluiten van een lening altijd op het totale leenbedrag, de rente en de looptijd. Je zult zien dat een persoonlijke lening goedkoper is dan een doorlopend krediet: ook de voorwaarden zijn gunstiger.

CV-ketel of HR ketel?

Een belangrijk onderdeel van het huis is de CV of HR ketel. Ben je geïnteresseerd in een nieuwe ketel? Tegenwoordig spreek men steeds vaker over een HR ketel kopen. De HR ketel heeft een hoger rendement dan de wat oudere CV ketel.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *